Γεγονότα και μικρά μυστικά

Γεγονότα και μικρά μυστικά

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  • Η ποιότητα σε ένα ελαιόλαδο εξαρτάται πρωτίστως από τον τόπο καταγωγής του. Το μικροκλίμα που επικρατεί στην περιοχή όπου βρίσκονται οι ελαιώνες, μαζί με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά (θρεπτικά στοιχεία, επίπεδα μόλυνσης, ένταση καλλιέργειας και επιβάρυνσης του εδάφους), την ποικιλία της ελιάς καθώς και τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται (συγκομιδή-εξαγωγή-αποθήκευση) καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
  • Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ευθύνονται για το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής σε ελαιόλαδο, αποτελώντας έτσι τις 3 κύριες παραγωγούς χώρες. Η Ισπανία είναι πρώτη σε όρους ποσότητας, ενώ η Ιταλία αποτελεί παγκοσμίως τον μεγαλύτερο διακινητή σε ελαιόλαδο.
  • Η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στρατηγικά τοποθετημένος στο νοτιότερο άκρο των Ευρωπαϊκών συνόρων και πολύ κοντινότερα στον Ισημερινό σε σχέση με τον αντίστοιχο Ισπανικό και Ιταλικό, ο Ελληνικός ελαιώνας εκτίθεται σε ένα ξεχωριστό μικροκλίμα που βάση αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για το ελαιόδεντρο. Περισσότερο από το 80% της ετήσιας παραγωγής σε ελαιόλαδο στην Ελλάδα κατηγοριοποιείται ως έξτρα παρθένο, την ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου.
  • Το χρώμα σε ένα καλό, αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται από ανοιχτό λαμπυρίζον χρυσό έως ελαφρώς σκούρο πράσινο (λαδί). Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της ποιότητας στο ελαιόλαδο και συνεπώς δεν πρέπει κανείς να είναι επιπόλαιος στις κρίσεις του κατά την αγορά ενός ελαιολάδου.
  • Καλές συνθήκες αποθήκευσης (ελάχιστη έκθεση σε φως, θερμότητα, ατμοσφαιρικό αέρα και μυρωδιές) επιτρέπουν στο ελαιόλαδο να διατηρήσει ανέπαφες τις οργανοληπτικές και θρεπτικές του ιδιότητες για διάστημα έως και 2 ετών (κορωνέικη ποικιλία).
  • Η ελεύθερη οξύτητα στο ελαιόλαδο είναι ένας καθοριστικός, αν και όχι ο μοναδικός, παράγων της ποιότητας του. Όσο χαμηλότερη η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελεύθερα οξέα, τόσο πιο υγιής ο ελαιόκαρπος που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του ελαιολάδου. Για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, την ανώτερη ποιοτική κατηγορία στο ελαιόλαδο, η οξύτητα δεν μπορεί να ξεπερνάει το όριο του 0,8% (0,8γρ ανά 100γρ ελαιολάδου).   
  • Προϊόντα που γίνονται διαθέσιμα στην αγορά υπό την σκέτη ένδειξη “ελαιόλαδο”, αποτελούν μίξεις ραφιναρισμένων (με εκτεταμένη χρήση χημικών παραγόντων) και παρθένων ελαιολάδων. 
  • Το ελαιόλαδο μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και 210°C χωρίς να υποστεί κάποια μορφή διάσπασης. Αντιθέτως, υποκατάστατα φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο διασπώνται σε θερμοκρασίες 170°C και άνω, απελευθερώνοντας δυνητικά καρκινογόνους ουσίες. Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες τηγανίσματος κυμαίνονται γύρω στους 180°C, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ελαιόλαδο είναι το ασφαλέστερο και πλέον υγιεινό έλαιο για τηγάνισμα και μαγείρεμα. (Δείτε και εδώ http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/europe/olive-oil-healthier-and-tastier-for-frying/32328 )

 

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Μην αγοράζετε ελαιόλαδο χύμα! Επιλέγετε πάντα τυποποιημένα προϊόντα δίνοντας μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες του προϊόντος και κυρίως στην επάρκεια των πληροφοριών που αναγράφονται σχετικά με την προέλευση και την ανιχνευσιμότητα αυτού. Μην ξεχνάτε ότι ένα γνήσιο, αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει τίποτα να κρύψει ώστε να αφήνει γκρίζα σημεία.
  • Προτιμήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι ο αγνός, φυσικός χυμός της ελιάς.    
  • Σιγουρευτείτε ότι το καπάκι του περιέκτη είναι ερμητικά κλειστό και δεν έχει πειραχτεί με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο θυμηθείτε ότι η ελεύθερη οξύτητα του επηρεάζει σημαντικά την γεύση του. Για παράδειγμα, ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μικρότερη του 0,4% αναμένεται να έχει μια σχετικά πικρή γεύση λόγω υψηλότερων συγκεντρώσεων της πολυφαινόλης ελαιοευρωπεΐνη. Συνεπώς, η αγορά του ελαιολάδου με την χαμηλότερη οξύτητα πιθανά να μην είναι η ενδεδειγμένη, βάση των γευστικών σας προτιμήσεων, επιλογή.    
  • Μην κρίνετε ένα ελαιόλαδο από το χρώμα του.
  • Ο ατμοσφαιρικός αέρας, το φως και η θερμότητα αποτελούν τους κυριότερους εχθρούς για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οπότε, σιγουρευτείτε ότι το ελαιόλαδο σας φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος στην κουζίνα σας.
  • Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο καλό είναι να θυμάστε ότι προϊόντα που βρίσκονται σε διάφανους περιέκτες, προστατεύονται ελλιπώς από το φως (ακόμα και στο ράφι κάποιου διαδρόμου σούπερ μάρκετ). Συνεπώς, είναι σαφώς πιο εκτεθειμένα σε ταχύτερη υποβάθμιση των οργανοληπτικών και θρεπτικών ιδιοτήτων τους. Προτιμήστε λοιπόν σκουρόχρωμους περιέκτες.    
  • Μακρόχρονη επαφή με πλαστικό αλλοιώνει το αρχικό οργανοληπτικό προφίλ (άρωμα, γεύση κ.α.) του ελαιολάδου. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να αποφύγετε ελαιόλαδα σε πλαστικά μπουκάλια. Μπορεί να κάνει καλό στην τσέπη σας αλλά σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία σας. 
  • Ελέγχετε πάντα την ετικέτα για παρουσία εξευγενισμένων ελαιολάδων στο προϊόν που ετοιμάζεστε να αγοράστε. Η διαδικασία εξευγενισμού περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση χημικών παραγόντων που παραδίδουν ένα άοσμο και άχρωμο έλαιο.
  • Εάν ειλικρινά επιθυμείτε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας το ελαιόλαδο, αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να εξοικειωθείτε με τις διάφορες ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο.  Η γνώση αυτή θα σας επιτρέψει να κάνετε συνειδητοποιημένες αγορές και θα σας προστατέψει από την παραπλανητικά ευρεία γκάμα προϊόντων με την οποία έρχεστε συχνά αντιμέτωποι.
  • Το ελαιόλαδο καταναλώνεται καλύτερα όταν είναι φρέσκο. Για αυτό τον λόγο μην αποθηκεύετε ελαιόλαδο! Καταναλώστε το και πάνω από όλα ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ το!

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.