Γευσιγνωσία ελαιολάδου

Γευσιγνωσία ελαιολάδου

Η γευσιγνωσία στο ελαιόλαδο, αν και όχι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, απαιτεί ένα συγκεκριμένο βαθμό εμπειρίας και εξοικείωσης με τις βασικές ιδιότητες που φέρει ένα καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνεπώς, κανείς πρέπει να είναι υπομονετικός προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο που θα μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τις πλούσιες γεύσεις και τα αρώματα σε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όσο και τις αδυναμίες ενός ελαττωματικού ελαιολάδου. Θυμηθείτε ότι οι επαγγελματίες γευσιγνώστες στο ελαιόλαδο έχουν παρακολουθήσει αμέτρητα σεμινάρια και έχουν λάβει εκπαίδευση χρόνων προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση και ικανότητα. 

Για μια πλήρη εμπειρία γευσιγνωσίας θα χρειαστείτε μερικές καλές ετικέτες από ελαιόλαδο καθώς και ένα ποτήρι γευσιγνωσίας με φαρδύ πάτο και τοιχώματα τα οποία στενεύουν καθώς προχωράμε προς το στόμιο του(εικόνα). Το σχήμα αυτό θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε τα αρώματα στο ελαιόλαδο καλύτερα. Επί της διαδικασίας, ρίξτε μικρή ποσότητα από ελαιόλαδο στο ποτήρι και κρατήστε το για 30 δευτερόλεπτα με την παλάμη σας να αγκαλιάζει τον πάτο. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιούμε την θερμότητα του σώματος μας για να θερμάνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο. Ακολούθως, καλύψτε το ποτήρι με το ελεύθερο χέρι σας και αρχίστε να το κουνάτε με απαλές κυκλικές κινήσεις φροντίζοντας το ελαιόλαδο να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια στο εσωτερικό του ποτηριού. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στο ελαιόλαδο να απελευθερώσει όλες τις πτητικές του ουσίες οι οποίες αθροιστικά συνθέτουν το άρωμα του. Μετά από ένα λεπτό φέρτε το ποτήρι κοντά στην μύτη σας και ελευθερώστε το στόμιο του. Εισπνεύστε με μέτρια ένταση για περίπου 2 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να επαναλάβετε εάν χρειάζεται αλλά αφού περάσουν 10 δευτερόλεπτα από την πρώτη εισπνοή. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος προκειμένου οι ρινικοί υποδοχείς να μπορέσουν να επανέλθουν από το ερέθισμα που δέχτηκαν κατά την πρώτη απόπειρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε τα αρώματα του ελαιολάδου και όσο το δυνατόν να τα απομνημονεύστε. Το ζητούμενο εδώ είναι το φρουτώδες στοιχείο στο ελαιόλαδο και η ένταση αυτού.   

Πλέον είναι ώρα να δοκιμάστε το ελαιόλαδο. Πάρτε μια ρουφηξιά (3ml) από το ποτήρι χωρίς ωστόσο να το καταπιείτε! Φέρτε το στην άκρη της γλώσσας σας. Κλείστε τα δόντια σας και τοποθετήστε τη γλώσσα σας να ακουμπάει όσο γίνεται τα πάνω μπροστινά. Με τα χείλη σας μισάνοιχτα, εισπνεύστε δυνατά 3 φορές αξιοποιώντας τους μύες από το διάφραγμα σας με στόχο να απλώστε το ελαιόλαδο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της στοματικής κοιλότητας. Πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι να σιγουρευτείτε ότι η περιοχή πάνω από το πίσω μέρος της γλώσσας και προς τη βάση του ουρανίσκου έχει καλυφθεί με επαρκή ποσότητα από ελαιόλαδο. Η λεπτομέρεια αυτή επιτρέπει στον δοκιμαστή να ανιχνεύσει το πικρό και το πικάντικο στοιχείο χωρίς να τα συγχέει. Στη συνέχεια, κλείστε τα χείλη σας και καταπιείτε για να ολοκληρώστε την διαδικασία. Ξανά, αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να αντιληφθείτε και να εκτιμήστε καλύτερα τις γεύσεις που συλλάβατε. Απομνημονεύστε τες όσο καλύτερα μπορείτε. Εάν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο, επαναλάβετε την διαδικασία μετά από 15-60 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που η δοκιμασία περιλαμβάνει πολλαπλά δείγματα από ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε λίγο ψωμί ή ακόμα καλύτερα μια λεπτή φέτα μήλου προκειμένου να καθαρίστε το ουρανίσκο σας από δείγμα σε δείγμα.    

 

Συμβουλή

Για να βελτιστοποιήστε την εμπειρία σας και να έχετε μια καλύτερη αντίληψη των ιδιοτήτων σε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε στην γευσιγνωσία σας περισσότερα του ενός ελαιόλαδα και αν είναι δυνατόν διαφορετικής καταγωγής Σε πρώτο στάδιο, προτείνουμε το δικό μας NΟΣΤΟΣ Premium έξτρα παρθένο μαζί με δύο ακόμα φημισμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από τον Ιταλικό και τον Ισπανικό ελαιώνα τα οποία έχουν σαφώς διακριτά χαρακτηριστικά.

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.