Η ιστορία πίσω από κάθε προϊόν Ελιδιά

Η ιστορία πίσω από κάθε προϊόν Ελιδιά

Αρχαίος Έλληνας γιατρός και πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) σε μια από τις περίφημες διατυπώσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά : “Ας είναι το φαγητό το φάρμακο σας και φάρμακο το φαγητό σας”. Αν και τα σύγχρονα διατροφικά δεδομένα και τάσεις προσδίδουν μια ουτοπική διάσταση στην σοφία του Ιπποκράτη, αυτές οι λίγες λέξεις παραπάνω δείχνουν το δρόμο σε όλους εμάς στην ΕΛΙΔΙΑ. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλά ακόμα ένα διατροφικό προϊόν υψηλής ποιότητας και γεύσης, αλλά ένα δώρο της φύσης με ασύγκριτη διατροφική αξία και αναρίθμητες θεραπευτικές δράσεις. Θα ήμασταν είτε αδαείς είτε ανόητοι να μην συμπεριφερθούμε στο προϊόν αυτό με το σεβασμό που του αναλογεί.

Η γκάμα προϊόντων της ΕΛΙΔΙΑΣ αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ΠΓΕ και ΠΟΠ έξτρα παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Τα ελαιόδεντρα μας προέρχονται από την ποικιλία της Κορωνεικης (Olea Europaea var. Microcarpa Alba), ιθαγενής ελληνική ποικιλία αναγνωρισμένη επιστημονικά για τις ξεχωριστές οργανοληπτικές ιδιότητες της. Η συλλογή του ελαιοκάρπου ξεκινάει, ως επί το πλείστον, κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, 6 σχεδόν μήνες μετά την ανθοφορία του ελαιοδέντρου το μήνα Απρίλη. Κατά την συγκομιδή, οι ελιές μαζεύονται με τα χέρια και με ιδιαίτερη προσοχή από τα κλαδιά του δέντρου, προκειμένου ν’ αποφύγουμε τραυματισμούς τόσο του καρπού όσο και του δέντρου που δυνητικά μπορούν να το φέρουν σε κατάσταση σοκ επηρεάζοντας τελικώς την βιολογική του λειτουργία.

Εν συνεχεία, οι ελιές συγκεντρώνονται, καθαρίζονται από τα πολλά φύλλα και τοποθετούνται σε πάνινους σάκους με μικροσκοπικούς πόρους για να μεταφερθούν στο ελαιουργείο. Οι πόροι αυτοί επιτρέπουν στην ελιές ν’ αναπνέουν εξασφαλίζοντας τον επαρκή αερισμό τους για τις 6-7 ώρες που μεσολαβούν μέχρι το δεύτερο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό δεν είναι άλλο από το ελαιουργείο και την ελαιοποίηση του καρπού. Η φράση κλειδί εδώ είναι η “κοινή έκθλιψη”, πρακτική που υπαγορεύει την έκθλιψη του ελαιοκαρπού και την παραγωγή του ελαιολάδου εντός 8 ωρών από την συγκομιδή. Η αυστηρή αφοσίωση στην παράμετρο αυτή είναι  κριτικής σημασίας για την ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς επιτρέπει πολύ χαμηλές οξύτητες για τα ελαιόλαδα μας, πιο γεμάτη γεύση και άρωμα, αλλά και πλουσιότερο φορτίο διατροφικών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. 

Ακολούθως, το προϊόν περνάει από μια πρώτη βασική χημική ανάλυση για να διοχετευθεί προς αποθήκευση σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές ρευστών τροφίμων. Εκεί προφυλάσσεται από έκθεση στο ηλιακό φως και στον ατμοσφαιρικό αέρα, πηγές πιθανής οξείδωσης (δες γλωσσάρι), περιμένοντας την επόμενη παραγγελία. Μόλις αυτή φθάσει, η απαιτούμενη ποσότητα από ελαιόλαδο διοχετεύεται σε κινητή ανοξείδωτη δεξαμενή με την οποία μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις τυποποίησης. Στο σημείο αυτό διεξάγεται ο βασικός, ενδελεχής χημικός έλεγχος του προϊόντος για να επιβεβαιωθεί η ποιότητα της φόρτωσης. Εφόσον περάσει και αυτό το στάδιο, το ελαιόλαδο χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία, πρόσμιξη ή προσθήκη συντηρητικών συσκευάζεται σε γυάλινους, σκουρόχρωμους περιέκτες που αποτρέπουν την έκθεση στο φως. Η ολοκλήρωση του προϊόντος έρχεται με την διαδικασία της σήμανσης. Οι ετικέτες μας στο σύνολο τους έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία ή την εθνική νομοθεσία της εκάστοτε χώρας πώλησης, παρέχοντας όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σύνθεση και προέλευση του ελαιολάδου μας. Επιπρόσθετα, ενδείξεις ποιότητας καθώς και οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης έχουν συνειδητά συμπεριληφθεί στη σήμανση, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας που απολαμβάνει ο καταναλωτής από τα προϊόντα της ΕΛΙΔΙΑΣ.  

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από κάθε μπουκάλι έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΕΛΙΔΙΑ που φθάνει στο τραπέζι σας. Φύση, άνθρωπος και παράδοση συνδυάζονται αρμονικά για να παράγουν ορισμένα από τ’ αγνότερα και εκλεκτότερα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στον πλανήτη. Μια σημαντική λεπτομέρεια. Έχουμε μάθει εδώ και χρόνια να εμπιστευόμαστε τη Φύση, γι’ αυτό φροντίζουμε να περιορίζουμε τις παρεμβάσεις μας στο έργο της. Φροντίδα στην καλλιέργεια, προσεκτική συγκομιδή, έγκαιρη έκθλιψη και ασφαλή αποθήκευση του ελαιολάδου συνιστούν την συνεισφορά μας στο όλο εγχείρημα. Τα υπόλοιπα είναι όλα στα χέρια της υπέροχης Κρητικής Φύσης. Η αυθεντικότητα αυτή μεγιστοποιεί την αυτοπεποίθηση μας γι’ αυτό που κάνουμε, αποτελεί σημαντικότατη διαπίστευση ποιότητας για τα προϊόντα μας και τέλος προσδίδει ουσιαστική υπεραξία στο brand της ΕΛΙΔΙΑΣ. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΕΛΙΔΙΑ, η οικογένεια μας μεγαλώνει. Έτσι μας αρέσει να το βλέπουμε και πάνω σ’ αυτή την κεντρική ιδέα σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα προϊόντας μας. Τα ΕΛΙΔΙΑ Χανιά Κρήτης ΠΓΕ, ΕΛΙΔΙΑ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης ΠΟΠ και ΝΟΣΤΟΣ Premium έξτρα παρθένο παρουσιάζονται μπροστά σας όπως ακριβώς τα ετοίμασε η Κρητική φύση για εσάς. Απολαύστε τα!!

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.