Μητέρα Κρήτη

Μητέρα Κρήτη

Στην ανατολική άκρη της λεκάνης της Μεσογείου και στο κατώφλι 3 διαφορετικών ηπείρων εκτείνεται το νησί της Κρήτης. Καλύπτοντας μια συνολική επιφάνεια 8336 τ.χλμ, η Κρήτη αποτελεί το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο θάλασσα. Η στρατηγική θέση της σε συνδυασμό με το σπάνιας ομορφιάς τοπίο και την πλούσια σε πόρους ενδοχώρα, λειτούργησαν καταλυτικά για την καταγραφή ενός μακρού, γεμάτου εντάσεις και αν μη τι άλλο γοητευτικού παρελθόντος. Μεταξύ πολλών άλλων, η Κρήτη υπήρξε γενέτειρα και ξενιστής του πρώτου ιστορικά καταγεγραμμένου Ελληνικού και δη Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του γνωστού σε όλους Μινωικού πολιτισμού (3400-1200π.Χ), με τεράστιες επιρροές στον αρχαίο κόσμο.   

Το νησί της Κρήτης χαρακτηρίζεται από ένα φυσικό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς με αδιάλειπτη εναλλαγή εικόνων και αισθήσεων. Και ενώ στην ενδοχώρα κυριαρχεί η παρουσία επιβλητικών ορεινών όγκων και μεγάλων πεδιάδων, τα παράλια του νησιού χαρακτηρίζονται από έντονες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο μορφολογίας εδάφους, που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια απέραντη, κυρίως αμμώδη, ακτογραμμή μήκους 1000 χιλιομέτρων.  Το μεγαλείο του φυσικού τοπίου του νησιού έχει εδώ και χρόνια αναγνωριστεί, όπως μαρτυρούν και οι 54 προστατευόμενες από το παγκόσμιο δίκτυο NATURA 2000[1] της UNESCO. Η σύνθεση του εδάφους της Κρήτης, το ήπιο μεσογειακό κλίμα καθώς και η απουσία βαριάς βιομηχανίας που επιβαρύνει το περιβάλλον συμβάλλουν συνδυαστικά στην ανάπτυξη  μιας μοναδικής παγκοσμίως χλωρίδας και πανίδας επάνω στο νησί. Ενδεικτικά, 1800 είδη φυτών συναντώνται στην Κρήτη εκ των οποίων το 10% είναι ενδημικά, δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ενώ ο ευρωπαικός μέσος όρος ανέρχεται σε 2,5 είδη ανά 1000 τ. χλμ, στην Κρήτη η αντίστοιχη αναλογία εκτοξεύεται στα 210 είδη φυτών. Μεταξύ πολλών άλλων, θύμος, φασκόμηλο, δίκταμο, ρίγανη, τουλίπες, ορχιδέες, κυκλάμινα, βαλανιδιές, κυπαρίσσια, κέδροι, φοίνικες και πάνω απ’ όλα η ευλογημένη ελιά.

Βαθιά συνδεδεμένη με την ιστορία και την κουλτούρα των Κρητών, η ελιά πρωτοκαλλιεργήθηκε συστηματικά στην Κρήτη κατά την Μινωική εποχή, τουλάχιστον 4 χιλιετίες πίσω. Όπως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων υποδεικνύουν, οι Μινωίτες  είχαν εξελίξει ελαιοπαραγωγικές μονάδες από τον 15ο αιώνα π.Χ. καταγράφοντας τεράστια τεχνολογική πρόοδο ειδικά για τα δεδομένα της εποχής. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή αυτή των Μινωιτών στην εκμετάλλευση της ελιάς μόνο τυχαία δεν ήταν σαφώς. Αντιθέτως, υπαγορεύτηκε από τις ίδιες λίγο πολύ παραμέτρους που δίνουν κίνητρο στους σύγχρονους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης 4000 χρόνια αργότερα. Το μικροκλίμα και το έδαφος του νησιού είναι ευεργετικό για το ελαιόδεντρο και επιτρέπει την παραγωγή ελαιολάδου μοναδικής παγκοσμίως ποιότητας, γεύσης και θρεπτικής αξίας.  Μόνο σύμπτωση δεν αποτελεί το γεγονός ότι το 85-95%[2] της ετήσιας παραγωγής στην Κρήτη κατηγοριοποιείται στην μέγιστη κλίμακα ποιότητας, εκείνης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.  

Η οικογένεια της ΕΛΙΔΙΑΣ περήφανη και αφοσιωμένη παρουσιάζει στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά μερικά από τα εκλεκτότερα προϊόντα του φημισμένου και πολλάκις βραβευμένου Κρητικού ελαιώνα.

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.