Τέχνες

Τέχνες

Μέσα από την έντονη επίδραση του σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων, το δέντρο της ελιάς έχει αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για αμέτρητους καλλιτέχνες από την Μινωική εποχή και τα Κλασικά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως από τα ερείπια του Μινωικού πολιτισμού χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία έφεραν αναπαραστάσεις του ελαιόδεντρου, των κλαδιών του ή και του φυλλώματος του.  Μεταξύ άλλων, οι πανέμορφες και  φημισμένες τοιχογραφίες της Κνωσού[1], βάζα, νομίσματα και αμφορείς. Επίσης, η ελιά αποτέλεσε αγαπημένο μοτίβο και για τους Μινωίτες τεχνίτες χρυσών κοσμημάτων. Μια εκθαμβωτικής ομορφιάς ζώνη με χρυσά φύλλα ελιάς θαμμένη μαζί με τον ιδιοκτήτη της ανακαλύφθηκε στο προ-ανακτορικό κοιμητήριο έξω από το μικρό χωριό του Μόχλου, κοντά στην σημερινή Σητεία.  

Μερικούς αιώνες μετά την κορύφωση της ακμής του Μινωικού πολιτισμού, αρχαίοι Αθηναίοι καλλιτέχνες θα παρασύρονταν στην ακαταμάχητη και μυστηριώδη έλξη που το θέμα του δέντρο της ελιάς ασκούσε πάνω τους. Ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοφάνης, ο Παυσανίας, ο Αισχύλος και άλλα ονόματα της περίφημης αρχαιοελληνικής καλλιτεχνικής και πνευματικής ελίτ αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ελιά ή στο ελαιόλαδο και την διαδικασία παραγωγής του. Αρχαίοι Αθηναίοι γλύπτες, σιδεράδες και κάθε είδους τεχνίτες επηρεάστηκαν με την σειρά τους στις δημιουργίες τους από την ελιά. Στον “Oλύμπιο Δία” του ξακουστού Φειδία, το πλέον μεγαλοπρεπές άγαλμα του Βασιλιά του Ολύμπου, ένα στεφάνι από χρυσά κλαδιά ελιάς κοσμεί το κεφάλι του αρχαίου Θεού.

Στην πιο σύγχρονη τέχνη, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890) αντλώντας την έμπνευση του από την αγροτική ζωή στη Νότια Γαλλία, ζωγράφισε τo έργο ‘The Olive Trees’ (εικόνα), ένα τοπίο με ελαιόδεντρα κάτω από την καυτή αγκαλιά του Μεσογειακού ήλιου. Ακόμα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς όπως ο Ελύτης (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979), ο Παλαμάς, ο Βενέζης, ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Σικελιανός, ο Κάλβος και άλλοι, αφιερώνουν μερικές γραμμές στο μεγαλείο της ελιάς. Στο “Λιομάζωμα”, ο διεθνώς γνωστός Έλληνα ζωγράφος Θεόφιλος χρησιμοποιεί την ελιά ως το μοντέλο του για να παραδώσει έναν πίνακα μοναδικής ομορφιάς και θαυμαστής καλλιτεχνικής αρτιότητας.

Συμπερασματικά, η σχέση της τέχνης, Ελληνικής και μη, με το δέντρο της ελιάς παραμένει στενή από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Ένα γοητευτικό δέσιμο το οποίο ο Ελύτης με εξαιρετικά εύγλωττο τρόπο αποτυπώνει στο περίφημο του τρίστιχο:

Καταμεσήμερο Ιουλίου...
που και αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες...
θα τους είχα επινοήσει.[1] Θεωρούνται ακόμα και στις μέρες μας οι τελειότερες αναπαραστάσεις του δέντρου της ελιάς. Σήμερα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κνωσού.

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.