Το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Από την αρχαιότητα και τις ένδοξες μέρες του Μινωικού Πολιτισμού, μέσα από την κτηνώδη εποχή πείνας και κακουχιών της Ναζιστικής κατοχής και μέχρι τις δύσκολες μέρες της σημερινής οικονομικής δυσχέρειας, το ελαιόδεντρο δεν έπαψε ποτέ να παρέχει για τους Κρητικούς με τον πιο ανιδιοτελή και θαυμαστό τρόπο.  Î£Îµ αντάλλαγμα, εκείνοι το έχουν λατρέψει. Σήμερα, το 65% της συνολικής αγροτικής έκτασης του νησιού (περί τα 235.000 εκτάρια) καλύπτεται από 35 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, περίπου το 5% όλων των ελαιόδεντρων παγκοσμίως. Περισσότερες από 95.000 χιλιάδες οικογένειες, αγροτικές και μη, αφιερώνουν χρήμα, χρόνο, κόπο και κυρίως την αγάπη και το πάθος τους στην παραγωγή ετησίως 80.000-120.000 τόνων ενός εκ των αγνότερων, ποιοτικότερων και γευστικότερων ελαιολάδων παγκοσμίως. Σύμφωνα με στατιστικά του ΣΕΔΗΚ[1], αναλόγως και των καιρικών συνθηκών το 85-95% της συνολικής παραγωγής σε ελαιόλαδο στο νησί της Κρήτης κατατάσσεται στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου, εκείνη του έξτρα παρθένου. Το αντίστοιχο ποσοστό για άλλες παραδοσιακές παραγωγούς ελαιολάδου περιοχές όπως η Ανδαλουσία, Ισπανία και η Σικελία, Ιταλία είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Αυτό το πράγματι εντυπωσιακό στατιστικό είναι ενδεικτικό της ύπαρξης στο νησί της Κρήτης ειδικών συνθηκών που ευνοούν σημαντικά την καλλιέργεια του ελαιόδεντρου και την παραγωγή ανώτατης ποιότητας ελαιολάδου. Ποιες θα μπορούσαν όμως να είναι οι συνθήκες αυτές;

 

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα Κρητικού ελαιολάδου

Η ανωτερότητα του Κρητικού ελαιολάδου σε όρους ποιότητας θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο και ίσως μοναδικό συντονισμό, ο οποίος πήρε χρόνια για να επιτευχθεί. Φύση και άνθρωπος, δύο κατεξοχήν αλληλοσυγκρουόμενες δυνάμεις στις μέρες μας, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο νησί της Κρήτης για να παράγουν ένα πραγματικά συγκλονιστικό φυσικό προϊόν, το Κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι μοναδικές εδαφολογικές και μικροκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί με ηλιόλουστες ημέρες, ήπιες θερμοκρασίες και μακρές ξηρές περιόδους συνθέτουν την συνεισφορά της Φύσης στη σιωπηλή αυτή συνεργασία. Από την πλευρά τους, οι ντόπιοι παραγωγοί εφαρμόζουν με συνέπεια καλλιεργητικές τεχνικές και μεθόδους συγκομιδής οι οποίες αιώνες τώρα περνάνε από γενιά σε γενιά και υπό συνεχή επαγρύπνηση για την προσθήκη στοιχείων τα οποία θα βελτιστοποιήσουν κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Σεβασμός στην Μητέρα Φύση και ειλικρινής αγάπη για αυτό που κάνουμε αποτελούν δύο βασικές εισροές που προσδιορίζουν και οριοθετούν την παραγωγική διαδικασία στο σύνολο της, αποτελώντας παράγοντα ποιοτικής υπεροχής για το Κρητικό ελαιόλαδο. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλους μηχανικούς βραχίονες δόνησης για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου που θα μας γλύτωναν πολύ κόπο και χρόνο, απλά επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος συγκομιδής ενέχει τον κίνδυνο υποβολής του ελαιοδέντρου σε κατάσταση σοκ με πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ορθή εκτέλεση των βιολογικών του λειτουργιών. Ομοίως, απορρίπτουμε τις πολύ υψηλές αποδόσεις της εντατικής[2] και υπερ-εντατικής[3] ελαιοκαλλιέργειας, δύο τύπων καλλιέργειας που συνεπάγονται πολύ βαρύτερη εκμετάλλευση του εδάφους και συνεπώς ταχύτερη εξασθένιση των ιδιοτήτων του, η οποία ως επί το πλείστον αντιμετωπίζεται με εκτεταμένη χρήση χημικών συμπληρωμάτων. Τα παραπάνω αποτελούν συνειδητές επιλογές της Κρητικής ελαιοπαραγωγικής κοινότητας οι οποίες καταδεικνύουν ένα βαθύ σεβασμό στην ροή των λειτουργιών της Φύσης και ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την προστασία και αειφορία των πόρων της.  Έχοντας την τύχη να μεγαλώσουμε μέσα σε ένα περιβάλλον ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, αυτό που διδαχθήκαμε με σιγουριά είναι ότι οφείλουμε να διαχειριζόμαστε την Φύση και τους πόρους αυτής με σεβασμό και ευθύνη αν πραγματικά περιμένουμε από εκείνη να παράγει για εμάς και τα παιδιά μας.

Σε αντάλλαγμα του σεβασμού και της αγάπης τους για το ελαιόδεντρο, οι Κρητικοί λαμβάνουν ετησίως ένα ελαιόλαδο με εκπληκτικό οργανοληπτικό προφίλ, πολύ χαμηλή οξύτητα και ιδιότητες οι οποίες διατηρούνται αναλλοίωτες μέχρι και 2 χρόνια από την παραγωγή του. Ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί για τους γνώστες το ζητούμενο, για την πλειοψηφία των παραγωγών παγκοσμίως  ταμπού και για όλους εμάς την διαβεβαίωση ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές της μακράς παράδοσης των προγόνων μας.



[1] Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

[2] 300-650 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο. Η ωφέλιμη ζωή του ελαιώνα περιορίζεται στα 40 χρόνια λόγω της έντονης επιβάρυνσης του εδάφους

[3] 1000-2000 ελαιόδεντρα ανά εκτάριο. Η συγκομιδή γίνεται με βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό μέσα από διαδρόμους των 1,5 μέτρων. Η ωφέλιμη διάρκεια ζωής του ελαιώνα περιορίζεται στα 12 με 14 χρόνια, δεδομένης της υπερεκμετάλλευσης του εδάφους.

 

News

Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Why Extra Virgin Olive Oil is The Healthiest Fat on Earth
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Role of Olive Oil in Reducing Oxidative Stress
Συμπληρώστε το e-mail σας και λάβετε τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο.